Pecsétek és logók fenntartható termékekhez: Megbízhatunk bennük? Bemutatunk két jól ismert nemzetközi tanúsítványt, és elmagyarázzuk, hogy mit jelent az EU ökológiai logója és a Fairtrade.

Fenntartható pecsétek és tanúsítványok: Azok, akik saját vásárlási döntésükkel példát akarnak mutatni a kíméletes és tisztességes termelési folyamatok iránt, gyakran a csomagoláson található címkék alapján tájékozódnak. Olyan árukat jelölnek, amelyeket meghatározott szabványok szerint fenntartható, környezetbarát vagy társadalmilag felelős módon állítottak elő. Azonban szinte úgy tűnik, mintha annyi pecsét és tanúsítvány lenne, ahány áru van a szupermarketek polcain. A két legismertebb nemzetközi pecsétet vesszük közelebbről szemügyre, és elmagyarázzuk, mi van benne, ha ez áll rajta.

Fairtrade címke: a szociális normák pecsétje

A Fairtrade címke a jól ismert Yin-Yan szimbólum színes értelmezésére emlékeztet: A fekete alapon két színes terület – egy kék, csepp alakú, és egy zöld, levél alakú – egy kört alkot, amely szintén a földgömböt szimbolizálja. Ma már egyre több terméken megtalálható ez a pecsét. A Fairtrade kávé, Fairtrade arany vagy akár Fairtrade virágok vásárlása például a termelő országokban, például Latin-Amerikában vagy az afrikai kontinensen működő kisgazdaságokat támogatja. Sok ilyen országban a szociális normák sokkal alacsonyabbak, mint például nálunk. A Fairtrade termékek hozzájárulnak a helyi körülmények javításához.

A pecsét, ahogyan ma ismerjük, 2002 óta létezik. A méltányos termelési feltételek iránti szervezett elkötelezettség és a történelem régebbi: a méltányos kereskedelem mozgalma először az 1950-es években alakult ki: importőrök, nem kormányzati szervezetek és termelők egy csoportja fogott össze, hogy küzdjön a szegénység ellen azokban az országokban, ahonnan a gazdag iparosodott országok számára számos áru származik. Ebből a világ számos pontján alakultak szövetségek a tisztességes kereskedelem előmozdítására.

Fair trade kávé – Eszik, vagy isszák?

Az első, kifejezetten a méltányos kereskedelemben forgalmazott kávéra vonatkozó pecsétet 1988-ban vezették be. Nevét Max Havelaar regényszereplőről kapta. A 19. századi, azonos című regényben a gyarmatosítás és a kizsákmányolás rendszere éles kritikát kapott. A Max Havelaar nevet ma is használja egy svájci alapítvány és egy franciaországi szervezet, amelyek mindketten felelősek a Fairtrade címkével ellátott termékekért a saját országukban.

A kávé címke sikeres volt. Ennek eredményeképpen világszerte más független szövetségek és szervezetek is alakultak, hogy minél több méltányos kereskedelemmel jelölt terméket kínáljanak. Németországban a Transfair e. V., más országokban más pecséteket alapítottak. Annak érdekében, hogy nemzetközileg is azonos normák érvényesüljenek, és egységes fellépést tudjanak felmutatni, 1997-ben az egyes szövetségekből ernyőszervezetet hoztak létre: a Fairtrade International-t. Ma 25 nemzeti szervezetet foglal magában Németországban, Svájcban, Ausztriában és Franciaországban. A Fairtrade International három termelői hálózatot és hét marketingszervezetet is magában foglal.

Organikus saláta összetevők

Kezdetben a Fairtrade címke főként a termelési feltételek fenntartható javítására összpontosított a helyi szociális és gazdasági normák révén. Ezzel együtt fokozatosan egyre fontosabbá váltak az olyan kritériumok, mint a környezeti fenntarthatóság és a biogazdálkodás. Egy 2019-es nyilatkozatában a szervezet azt állítja, hogy a kistermelői szervezetekre vonatkozó Fairtrade-követelmények mintegy harmada a környezetvédelemmel kapcsolatos. Bizonyos követelményeket, mint például a talajminőség vagy a hagyományos művelésű földektől való meghatározott távolság, sokan nem tudnak teljesíteni. Ezért a méltányos kereskedelem nem követeli meg a bio-szabványokat, hanem a környezetbarát termelést támogatja a helyszínen.

Mitől Öko egy élelmiszer?

EU ökológiai címke – ezt jelképezi a csillaggal jelzett levél
Számos címke létezik a biotermékekre: Minden szupermarketláncnak megvan a maga bio termékválasztéka, megfelelő címkézéssel. Ezen kívül léteznek olyan, a biogazdálkodással foglalkozó szövetségek, mint a Naturland, a Bioland vagy a Demeter. A legkisebb közös nevezőt az Európai Unió (EU) szabványai szerint odaítélt pecsétek jelentik. A jelenlegi uniós ökológiai alaprendelet 2018. június 17-én lépett hatályba, és 2022. január 1-jétől alkalmazandó.

Az EU-n belül ökológiai vagy biotermékként előállított vagy értékesített csomagolt termékeket ellenőrző szervezeteknek kell ellenőrizniük, és az úgynevezett uniós ökológiai logóval kell ellátniuk. A logó zöld alapon csillagokból álló levelet ábrázol. Az uniós ökológiai címke kritériumai a következők:

A felhasznált összetevők 95 százalékának ökológiai termelésből kell származnia.

A felhasznált összetevők fennmaradó öt százalékának további előírásoknak kell megfelelnie. Például a szintetikus kémiai műtrágyák és növényvédő szerek általában tilosak, és a 400 adalékanyagból csak 70 engedélyezett a késztermékben. Az állati termékek esetében a fajoknak megfelelőbb tartásra vonatkozó előírások vannak érvényben.

Az összetevők csak bio- vagy nem bio-összetevők lehetnek. Ez azt jelenti, hogy a felhasznált összetevő nem lehet részben bio, részben pedig hagyományos módon előállított.

A logóhoz csatolt ellenőrző szervezet kódszáma biztosítja az átláthatóságot, és nyomon követhetővé teszi a biotermék eredetét.

Az EU-ban előállított és értékesített csomagolt biotermékeknek meg kell felelniük ezeknek a minimumkövetelményeknek. Ha emellett az általában szigorúbb termesztési szövetségek és neves szervezetek kritériumainak is megfelelnek, akkor megfelelő ellenőrzés és odaítélés után ezek a pecsétek is használhatók.